Bliny z grzybami.

Hej.
Dziś w szkole robiłam bliny z grzybami .
Szczerze z początku nie byłam nastawiona pozytywnie do tego dania,
bo nie przepadam za grzybami.
Ale wyszło całkiem dobre.

W końcu mam jakieś zdjęcia potrawy, którą zrobiłam w szkole. :)

Składniki :
* 30-35 dag mąki
* 8-10 dag masła (prawdziwego) 
*4 żółtka i pianka z 4 białek
*ok.1/2 szklanki zsiadłego mleka
*sól
*olej do smażenia

Nadzienie:
*30-40 dag świeżych grzybów
* 2 łyżki masła
*sól i pieprz

Zrób nadzienie : grzyby oczyść ,wypłucz ,odsącz na sicie. Następnie pokrój na małe kawałki, podsmaż na maśle dopraw pieprzem i solą. Odstaw. Przygotuj ciasto.  Mąkę wymieszaj ze stopionym masłem, żółtkami  oraz zsiadłym mlekiem w takiej ilości, aby powstałe ciasto miało gęstość śmietany. Dodaj także sól do smaku. Gdy ciasto będzie jednolite, połącz  je z ubitą na sztywno pianą z białek, po czym ostrożnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i kładź porcje nadzienia. Na nie nakładaj ciasto, tak aby przykryło grzyby. Smaż z obu stron na rumiano.


Ps. Ponieważ nie ma świeżych grzybów to użyłam suszonych ( w mniejeszej ilości niż podane)
Wypłukałam, namoczyłam i przydusiłam na patelni.
A na końcu grzyby wrzuciłam do ciasta i smażyłam razem na patelni.

Chcecie więcej takich postów ?

29 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja kiedyś nie cierpiałam grzybów, ale z wiekiem mi przeszło ;p

      Usuń
  2. nie spotkałam, raczej nie spędziłam dużo czasu w centrum więc nie było też jak kogoś spotkac:d

    OdpowiedzUsuń
  3. ooouu ja uwielbiam pieczarki w takim cieście!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja akurat robiłam z podgrzybkami ;(

      Usuń
  4. Wygląda całkiem smacznie! Aż zgłodniałam :)

    Założyłam niedawno bloga, dopiero się rozkręcam, ale chciałabym zdobyć jakichś czytelników. Pomogłabyś, jeśli masz chwilkę czasu? Wystarczy, że wejdziesz przeczytasz, a jeśli będziesz chciała to skomentujesz i zostaniesz na dłużej :))) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Komentuje każdy bloga. Który zostawił po sobie ślad (komentarz)

      Usuń
  5. Ooo nigdy nie robiłam czegoś takiego, muszę wypróbować w któryś dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, zdecydowanie chcemy więcej :D

    Przy okazji zapraszam na świeżo otwartego bloga...
    zykarifa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję serdecznie za komentarz, zapraszam do mnie częściej! http://anusiowaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale apetycznie wygląda :D !

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale pysznosci! Mega wyglada:)) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie! :)) obserwuję i zapraszam do siebie :*

    OdpowiedzUsuń
  11. Omnomnom.
    Robicie w szkole takie pyszności?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak .
      Jestem w szkole gastronomicznej :)

      Usuń
  12. Ja jestem za! Czekam na kolejny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Czytam wszystkie Wasze komentarze, za każdy bardzo dziękuję. :) :*
Jeżeli dodasz komentarz, na pewno się odwdzięczę tym samym. :)